3 Mayıs 2008 Cumartesi

kişisel ve kişilerarasi etkililiğe ulaşmak

Bir düşünce ek, bir eylem biç;
Bir eylem ek, bir alışkanlık biç;
Bir alışkanlık ek, bir karakter biç;
Bir karakter ek, bir gelecek biç.
Sauel Smiles

bagimliliktan bagimsizliga, gel gor ki son nokta tam bagimsizlik degil, otesi var :)
devamı pek yakında...
Devamını okumak için...

1 Nisan 2008 Salı

Kesanli Ali Destani


kesanli ali destani, adindan da anlasildigi uzere anli sanli bir destan!
hayati katmanlarini, insani celiskilerini gle oynaya anlatan bir oyun.
toplumun insan uzerindeki etkisini, insanin aslinda her yerde insan olusunu, insanin gucunu/zorbaligini, zayifligini, askini, kisaca insani, modernlik anlayisini ahenkli nagmelerle anlatiyor.
"sivilizasyon ! kanalizasyon !"

Oyunun bir baska ozelligi de Muhsin Ertuğrul sahnesi yeniden yapilmaya baslanmadan onceki son oyun olmasi. Eski okul binasi bile insanin gozunu yasartabilirken, 1970'ten beri tozunu yuttuklari sahnedeki son oyunlarinda oyuncularin goz yaslari dokmesi anlasilir bir durum. Umarim ki yeni sahne simdikinden daha guzel olur ve en kisa zamanda tiyatroseverlerle bulusur!

Sahnelendiği Yer : KAĞITHANE SADABAD
Seans : 01 Mayıs 2008 Perşembe, Saat 20:30
Yazan : HALDUN TANER
Yöneten : YÜCEL ERTEN
Çeviren :
Oynayanlar : ALİ GÖKMEN ALTUĞ , ASLI AYBARS , BERNA OĞUZUTKU DEMIRER , CAN ERTUĞRUL , CEREN KAÇAR , ÇAĞLAR YİĞİTOĞULLARI , ÇAĞRI HÜN , ÇIĞDEM GÜREL , ENGIN ALKAN , ERASLAN SAĞLAM , ERTUĞRUL POSTOĞLU , HAKAN ARLI , HAMİT ERENTÜRK , HIKMET KÖRMÜKÇÜ , İSKENDER BAĞCILAR , KAHRAMAN ACEHAN , MERIÇ BENLIOĞLU , MURAT GARIPAĞAOĞLU , MURAT GÜREÇ , MURAT ÜZEN , MÜNIR KUTLUĞ , OSMAN GİDİŞOĞLU , ÖZGE MIDILLI , REYHAN KARASU , ROZET HUBEŞ , SANEM ÖZCAN , SAVAŞ BARUTÇU , SERDAR ORÇIN , SERKAN BACAK , SÜKAN KAHRAMAN , TUĞRUL ARSEVER , UĞUR ARDA AYDIN , VOLKAN AYHAN
Sahne Tasarımı : EFTER TUNÇ
Kostüm Tasarımı : AYŞEN AKTENGİZ BAYRAŞLI
Işık Tasarımı : FATİH MEHMET HAROĞLU
Müzik Yönetmeni : ÇİĞDEM ERKEN
Yönetmen Yardımcısı : ROZET HUBEŞ
Asistan : ÇAĞRI HÜN-ASLI AYBARS-U.ARDA AYDIN-ÇAĞLAR YİĞİTOĞULLARI
Devamını okumak için...

18 Şubat 2008 Pazartesi

Lüküs Hayat

"lüküs hayat" aslinda hepimize tanıdık bir oyun, üstelik epey zamandır şehir tiyatrolarında oynamakta.
gitmek bu sezon naisp oldu. Zihni abi haricinde herkes orjinal metne sadik kalmis boylece hem klasik bir lüküs hayat izlemenin tadina hem de Zihni Göktay'ın "neo-klasik" stand up sovunun keyfine aynı anda tanık olabiliyorsunuz. anlayacağınız çifte senlik, kahkaha sel olup gidiyor, hatta oyunculardan bir hanım tezye oyle bir koptu ki, oyuncularda katılarak gülmekten kendilerini alamadılar.
oyunla ilgili bir ufak ön bilgi, oyun üç perde, önceden bir şeyler yiyip gitmekte fayda var, tiyatronun büfesindeki bisküviler bizi pek kesmedi de :)
özetle "bana ne gerek sütlü börek" demeyin ve mutlaka kendinize bu oyunu izleme zevkini yasatin !


LÜKÜS HAYAT - (Müzikal Oyun)

Yazan : Ekrem Reşit REY - Cemal Reşit REY
Yöneten : Haldun DORMEN
Sahne Tasarımı : Nigün GÜRKAN
Kostüm Tasarımı : Canan GÖKNİL
Işık Tasarımı : CAHİT KÖK
Müzik Direktörü : Esin ENGİN - Önder BALİ
Yönetmen Yardımcısı : Argun KINAL


Oyuncular
İREM ARSLAN, ASLI AYBARS, ÇAĞRI HÜN, ÜMRAN İNCEOĞLU, İLHAN KILIMCI , AYŞEGÜL İŞSEVER , CEM KARAKAYA, TUĞRUL ARSEVER, BETÜL KIZILOK, SAVAŞ BARUTÇU, RAHMI ELHAN , ZIHNI GÖKTAY , MÜNIR KUTLUĞ , SAMET HAFIZOĞLU, ALİ GÖKMEN ALTUĞ, UĞUR ARDA AYDIN, MÜGE ÇİÇEK, CAN ERTUĞRUL, CEM URAS, ÇAĞLAR YİĞİTOĞULLARI, FUNDA POSTACI KIPÇAK, ZAFER KIRŞAN, REYHAN KARASU, SENAN KARA, SERDAR ORÇIN,
Konu
KÜÇÜK HıRSıZLıKLARLA GEÇINEN RıZA ILE FıSTıK BIR ZENGIN EVINE GIRINCE KENDILERINI KıYAFET BALOSUNDA BULUR...1930'LAR TÜRKIYE'SINDE BATıLAŞMA ÖZENTISINDE OLANLARLA HALK KESIMINDEN OLANLAR ARASıNDA DOĞAN KOMIK DURUMLAR.

Devamını okumak için...

5 Şubat 2008 Salı

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz

Kenan Işık’ın yönettiği YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ Türkiye’de yaşanan bürokratik sorunları ele alıyor. İnsanların dünya geldikten sonra bu tür sorunlardan dolayı yaşayabildikleri güçlükleri trajikomik bir dille anlatıyor. Oyun Yaşar isimli bir vatandaşın yaşadıklarını ele alsa da aslında ülkemizde bir dönemde çok ağır etkileri olan günümüzde de bu etkilerini kısmen sürdüren trajediyi gözler önüne seriyor. Nüfusta ölü görünen bir kişinin yaşantısı evlenirken ölü, hapse girerken diri; vergi borcu öderken diri, miras konusunda ölü olarak değerlendirildiği için bana göre oyunda bazı konulara dar bir perspektiften bakılmıştır. Oyunun ikinci bölümünün ilk bölümü kadar etkili olmamasının nedeni sanırım benzer konularda tekrara düşülmesidir.



YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ

Yazan : AZİZ NESİN
Yöneten : Y.KENAN IŞIK

Oynayanlar :
DERYA KURTULUŞ , EZGIM KILINÇ , HAMİT ERENTÜRK , HASIBE EREN , KAHRAMAN ACEHAN , MEHMET BULDUK , MERT TURAK , MEVLÜT DEMIRYAY , MURAT GÜREÇ , MURAT ÜZEN , OSMAN GİDİŞOĞLU , REYHAN KARASU , SAVAŞ BARUTÇU , ŞEVKET AVŞAR , TUĞRUL ARSEVER , YALÇIN AVŞAR
Sahne Tasarımı : RIFKI DEMİRELLİ-M.EMİN KAPLAN
Kostüm Tasarımı : DUYGU TÜRKEKUL
Işık Tasarımı : F.MEHMET HAROĞLU
Müzik Yönetmeni : TİMUR SELÇUK
Yönetmen Yardımcısı : SAVAŞ BARUTÇU-SELİN İŞCAN
Asistan :

Dekor Asistanı : REYHAN KARASU
YAŞAR OKULA BAŞLARKEN NÜFUS KAYDıNA GÖRE ÖLMÜŞ OLDUĞUNU ÖĞRENIR. BUNDAN SONRA HIÇBIR OLAYDA YAŞAR YAŞADıĞıNı ANLATAMAZ. AMA IŞ BABASıNıN VERGI BORCUNU ÖDEMEYE GELINCE "RESMEN ÖLÜ" OLDUĞUNU SÖYLEYIP KURTULAMAZ. SEVDIĞI KıZLA EVLENEMEZ, ÇÜNKÜ NÜFUSTA KAYDı YOKTUR. BABASıNDAN KALAN MIRASı DA ALAMAZ. YAŞADıĞıNı ISPAT IÇIN BAŞVURDUĞU BÜROKRASI GIRDABıNDA KAYBOLUR. BABA OLUR, OĞLUNU NÜFUSA KAYDETTIREMEZ VE MEMURA HAKARETTEN HAPSE DÜŞER.
Devamını okumak için...

21 Ocak 2008 Pazartesi

06.01.2008 Tiyatro/Divane Ağaç-Yunus Emre

Yönetmenliğini Hüseyin Köroğlu'nun yaptığı Divane Ağaç-Yunus Emre adlı oyun kesinlikle ön bilgi edinmeden gidilmeyecek, soyut temsillerin yer aldığı bir oyun. İsmi bize ana temanın Yunus Emre olduğunu söylese de aslında Yunus Emre'nin etrafındakiler üzerinde bıraktığı etkileri, onların hayatlarında oluşan değişiklikleri anlatıyor. Bunların en başında annesi Bereket Ana geliyor. Yunus Emre'nin asası, kabrinin üzreinde kök salmış divane ağaç, mezarındaki yılan, çiyanlar, Fırat ve Dicle dile gelip Yunus'u, onun kendilerinde bıraktığı etkileri, yine onun dizeleri ile anlatıyorlar. Bu anlatımlar, çarpıcı müzikler ve sahne kostümleri ile de destekleniyor. Oyunun ilk 10-15 dakikası moğol istilasının anlatıldığı sözsüz bölümden oluşuyor. Burada bir anlatıcı tarafından betimlemenin ne olduğu belirtilmediği için, izleyicinin oyuna gitmeden bir ön bilgi edinmesi şart. Yoksa oyun hep böyle devam edecek sanabilirsiniz.

Yazan : TURGAY NAR
Yöneten : HÜSEYİN KÖROĞLU

Oynayanlar : ÇAĞLAR YİĞİTOĞULLARI , ERASLAN SAĞLAM , ERHAN ABUR , ESIN UMULU , MERIÇ BENLIOĞLU , ÖZGE MIDILLI , PELİN BUDAK , TOMRIS İNCEER , ZÜMRÜT ERKIN
Sahne Tasarımı :
Kostüm Tasarımı : FEYZA ZEYBEK
Işık Tasarımı : MAHNUT ÖZDEMİR
Müzik Yönetmeni : ERSİN AŞAR
Yönetmen Yardımcısı : TOMRİS İNCER-İBRAHİM CAN
Asistan : HÜMA OYLUPINAR-S.CAN YALÇIN
Dekor Asistanı :
MOĞOL ISTILASı SıRASıNDA YUNUS EMRE'NIN ANASı KÜN ANA, YUNUS'U HENÜZ DOĞURMUŞTUR; LOĞUSA HALINDEYKEN ALBASTı'YA GIRMIŞTIR. ALBASTı IÇINDEYKEN GÖRDÜĞÜ SANRıLAR, HAYALLER, DÜŞLER IÇINDE BAŞKA BIR ZAMAN DILIMINDE YUNUS EMRE'NIN MEZARıNı ARAMAYA BAŞLAMıŞTıR. İLK OLARAK YUNUS'UN ASASı DIVANE AĞAÇ'LA, ARDıNDAN HACı BEKTAŞ-ı VELI, DERVIŞLER VE YıLAN'LA KARŞıLAŞARAK HIKÂYELERINI DINLER. ANLATıLAN HALLAC-ı MANSUR, ATTAR'ıN KUŞLARı, CEYLAN VE MECNUN, FıRAT ILE DICLE'NIN HIKÂYELERI ILE IZ SÜRMEYE DEVAM EDER. YıLANıN NEFSINDEN KURTULMASı IÇIN YALVARMASıNA DAYANAMAYıP SÜTÜNÜ VERMEYI KABUL EDER VE YıLAN TARAFıNDAN ıSıRıLıNCA GERÇEK ZAMANA DÖNER. GEÇMIŞTEN BU GÜNE ANADOLU TOPRAĞıNıN YETIŞTIRDIĞI MUTASSAVıFLARıN VE GITTIKÇE KAYBOLMAYA YÜZ TUTAN KÜLTÜRÜMÜZÜN, 'EVRENSEL VAROLUŞU' AÇıKLAYAN TÜM DÜNYAYA KAYNAKLıK ETMIŞ FELSEFELERININ IZINDE GELENEĞININ PEŞINE DÜŞEN KÜN ANA'Yı YANI ANADOLU 'YU ANLATMAKTADıR. 2007 MEVLANA YıLı IÇIN REPERTUARıMıZDA SERGILENEN "CAN ATEŞINDE KANATLAR" OYUNUNUN HEMEN ARDıNDAN AYNı YAZARıN TÜRKÇE'NIN EN YALıN VE ZENGIN BIÇIMIYLE ESERLER VERMIŞ 'YUNUS EMRE' YI ONUN OLMADıĞı FANTASTIK BIR ZAMAN DILIMINDE ANLATAN 'DIVANE AĞAÇ' ADLı OYUNU ŞEHIR TIYATROLARı SAHNELERINDE SEYIRCIYLE EKIM AYıNDA BULUŞACAK.
Devamını okumak için...