28 Ekim 2007 Pazar

Çok Yaşa Komedi


ustalarin hali baskadir… bir ustanin miriltisi, kagit uzerine ufacik cizgisi hatta ayak sesleri bile sanat eseridir. „Cok Yasa Komedi“ koca bir usta ile yapilan cay sohbeti tadindaydi. Anton Cehov…


"Her şey basit olmalıdır... Tümüyle basit... Teatral olmamaktır esas olan..." diyen buyuk usta.
Iste bu buyuk ustanin o yalin anlatimiyla „Cok Yasa Komedi!“ demek istiyorsaniz bu oyunu kacirmayin derim. Cehov’un uc farkli piyesinin bir araya getirilmesiyle olusan keyifli bir buket.

Donemin Rus kulturu, tasra hayati ile ilgili ipuclari vermekle beraber evlenme, kadin-erkek iliskisi -esitligi veya ustunlugu ne derseniz- gibi evrensel konularda da adeta gunumuze gondermeler yapiyor. ‚Yasasin kadin erkek esitligi, ordek gibi vuracagim su kadini!’ yaklasimini; ayni kisiyi, ayni sozleri soyleyen ayni kisiyi menfaatlerimiz dogrultusunda cok farkli algilayiverisimizi; bizi amansiz kovalayan kacamadiklarimizi kisaca hayata dair pek cok seyi buluyoruz Anton Cehov’da.

Oyuncularin tumu performanslariyla goz dolduruyor ama koylu Rus kadini figurunun hakkini layikiyla veren Zeynep Erkekli’yi ayrica belirtmeden gecmem mumkun degil. Tesekkurler, emegi gecen herkese, bizi Cehov Usta ile tekrar bulusturduklari icin!
"Sanırım Anton Çehov'la karşılaşan herkes, içinde ister istemez daha yalın, daha doğru, daha kendisi olma isteği duyardı... Çehov hayatı boyunca hep kendi ruhsal bütünlüğü içinde yaşadı; her zaman kendisi olmayı, iç özgürlünü korumayı başardı. Başkalarının özellikle de daha kaba insanların Anton Çehov'dan beklediklerine hiç aldırmadı... Bu güzel yalınlığın içinde, kendisi de yalın, gerçek ve içten olan her şeyi sevdi ve kendine özgü bir güçle başkalarına da yalın olmayı öğretti."
Maksim GORKİ

"Çehov bir sanatçı olarak ,önceki Rus yazarlarıyla, Turgenyev, Dostoyevski veya benimle, mukayese bile edilemez. Çehov'un kendi biçimi var empresyonistler gibi. Bakarsanız adam hiçbir seçim yapmadan, eline hangi boya geçerse onu gelişi güzel sürüyor. Bu boyalar arasında hiçbir münasebet yokmuş gibi görünür. Ama bir de geri çekilip baktın mı şaşırırsınız. Karşınızda parlak büyüleyici bir tablo vardır."
---------o-----------

Çok yaşa Komedi

Yazan: Anton Çehov
Çeviren: Yılmaz Gruda
Yöneten: Işıl Kasapoğlu
Dekor Tasarımı: Hakan Dündar
Giysi Tasarımı: Funda Çebi
Işık Tasarımı: Enver Başar
Müzik - Efekt: Cenap Oğuz
Reji Asistanları: Funda Eskioğlu, Ceren Cevahir, Burcu Barutçuoğlu


--------------------------------------------------------------------------------

Rol Dağılımı

Galip Erdal - Zafer Algöz - Zeynep Erkekli


--------------------------------------------------------------------------------

Özet
Çağdaş dram sanatının kurucusu Çehov’ un bütün insanlığa armağan ettiği kısa güldürülerini keyifle hatırlayalım. Bir Evlenme Teklifi’ ni, Tütünün Zararları’ nı, ve Ayı’ ı “insanlık komedyası” nın rengarenk albümünden ödünç alalım. Hayatın ve insanoğlunun tuhaflığını Çehov’ un eşsiz karakterlerinden izleyelim. Ölümünün 100. yılında onu, ölümsüz eserleriyle ve alabildiğine gülerek analım.

Çok yaşa komedi… İyi ki doğdun Çehov…

Hiç yorum yok: